Utekontakten i BodøKontaktinformasjon
Seksuelt overførbare sykdommer (SOS)
 

Denne siden handler om ulike typer kjønnsykdommer, hvilke symptomer de gir og noen tips og råd om hvordan du kan unngå slike sykdommer.

Hva er kjønnsykdommer?
Seksuelt overførbare sykdommer (SOS) kalles ofte kjønnsykdommer og overføres mellom to personer som har sex sammen (samleie, munnsex eller berøring).  Kjønnsykdommer kommer av bakterier, virus, amøber, lus m.m og de kan gi betennelse eller annen sykdom. Noen av disse sykdommene er vanskelige å oppdage og dermed kan du smitte andre uten å vite det. Smitte overføres via hud, slimhinner og blod, sæd og slim/sekret i kjønnsorgan, munn og tarm.

Hva er vanlig?
De vanligste seksuelt overførbare sykdommene i Norge i dag er klamydia, kjønnsvorter og kjønnsherpes. Mindre vanlig er flatlus, skabb, hiv og hepatitt B. Gonorè og syfilis er sjeldent i Norge i dag.

Hva er så farlig med en kjønnsykdom?
Når det gjelder kjønnssykdommer, kan du selv bli smittet av andre, eller du kan smitte andre. Noen kjønnsykdommer er ikke farlige og kan behandles, andre kan gi alvorlige senvirkninger (som at du mister evnen til å få barn), mens andre blir du aldri frisk av.

Hva kan DU gjøre?
Uansett hvilken type kjønnsykdom det gjelder, er det viktig at du går til lege hvis du har mistanke om at "noe er galt". Da kan du få en undersøkelese og nødvendig behandling. Ofte er det enkelt å behandle og bli kvitt kjønnssykdommer, mens det kan få alvorlige følger å ikke få behandling. Det er viktig å vite hva man kan gjøre for å unngå å bli smittet. Da kan du ha trygg og god sex uten å være redd for å bli smittet eller smitte andre.
Se artikkelen for "hvordan unngå kjønnsykdommer"

Trenger du mer informasjon om temaet eller vil ha noen å prate med, kan du sende en e-post eller ring Utekontakten på tlf. 75 55 54 90

 
«Tilbake  
  Tips en venn
 
Powered by: mpPublish